Livets 3. akt

Frit valg og frit fald på tærsklen til livet som pensionist

Der er en række kulturelle forestillinger om pensionen, som vi ikke har fået taget et opgør med. Mange forestiller sig stadig, at pensionister har trukket sig tilbage fra livet, er affældige og på vej på plejehjem eller i graven. Eller at de fletter peddigrør og spiller banko. Gennem seks menneskers pensionsfortællinger forsøger jeg i denne bog at skabe en mere nuanceret og nutidig fortælling om pensionen. Det er vigtigt, fordi de mange mennesker, der går på pension hvert år, ikke kan genkende sig selv i den forestilling, de selv og deres omgivelser har om pensionen. Den drejebog for pensionisttilværelsen, som vi går rundt med i hovedet, fungerer ikke længere.

Måske er du selv en af dem, der ikke kan genkende dig selv i dine egne fortællinger om pensionister. Bogen er henvendt til dig, der overvejer pension, befinder dig midt i pensionsovergangen, eller er gået på pension for noget tid siden og har brug for nogle nye fortællinger at spejle dig i. Den er ikke en selvhjælpsbog eller en detaljeret guide til pensionen men snarere en bog, der igennem fortællinger og viden vil inspirere dig til at overveje, hvad det gode pensionsliv er for dig. Bogen beskriver nogle eksempler på problemstillinger, som mange pensionister befinder sig i, og igennem de eksempler viser bogen, at der er mange forskellige måder at indrette sig på som pensionist. Og at livet ikke stopper, bare fordi arbejdslivet gør det.

Forsknings- og bogprojektet er støttet af Fonden Ensomme Gamles Værn og bogen er yderligere støttet af Dansk Gerontologisk Selskab.

Bogen kan købes her (eksternt link)

Forside til bogen Livets tredje akt

Anmeldelse i Seniorbladet af Per K. Larsen:

‘Det spørgsmål, man står tilbage med er, om pensionistens ulønnede aktiviteter kan være lige så meningsfyldte og samfundsnyttige, som det lønnede arbejde på arbejdsmarked?

Det er en rigtig god bog at læse i en tid, hvor så meget er gået i stå og hvor der er tid til eftertanke om det liv, vi lever.’

Omtale i Børn & Unge af Clara Leck Bachmann:

‘Du kan sikkert se det for dig. En ældre kvinder der en stille tirsdag formiddag sidder i en blød lænestol i brunt læder og ser en genudsendelse i fjernsynet (…).

Det er, hvad mange forestiller sig, når de tænker på pensionisttilværelsen, fortæller etnolog og forsker Aske Juul Lassen. Men tiderne er skiftet, og billedet af en stille pensionisttilværelse er ikke længere repræsentativt. I sin nye bog skaber han en ny, mere nuanceret fortælling om, hvad det vil sige at være pensionist i dag.’

Anmeldelse  i Dansk Gerontologisk Selskabs nyhedsbrev af Lotte Evron:

Selv om de 10 bud til pensionister om at komponere livets tredje akt er håndgribelig og nyttig læsning for målgruppen, så er de detaljerede beskrivelser af de seks personers hverdagsliv et meget stærkt bidrag til forståelse af overgangen til livet som pensionist. En af bogens afsluttende pointer er, at skillelinjen mellem arbejdsliv og pensionistliv er i opløsning. Derfor håber jeg, at Aske Juul Lassen med sin fine indlevelse og respektfulde interviewteknik vil lave en toer om det etablerede pensionistliv efter overgangen. Jeg kan næsten ikke vente!

Link til Fonden Ensomme Gamles Værn
Link til DGS