Podcast der giver dig 10 bud på, hvordan du kommer godt igang med pensionen. Hvad skal du forberede dig på? Hvordan skaber du dig en overgang? Hvad er pension anno 2020 og hvad kan der ske herfra? Podcasten er baseret på forskningsprojektet Pensionsfortællinger.
Podcasten er støttet af Velliv Foreningen.

Artwork til podcasten

I tiende og sidste afsnit er jeg tilbage i Lars’ drivhus. Det var ham, der i tredje afsnit gik op ad vestkysten som et overgangsritual til pensionen. Dagens afsnit handler om, hvordan Lars omfavner pensionens frihed mens han roder i livets skuffer. For mange nye pensionister kan friheden blive til tomhed, Men Lars har nogle tricks, hvis tomheden eller kedsomheden skulle komme snigende. Det indebærer blandt andet en hemmelig liste og trafikradioen.

I det niende afsnit skal du møde en erfaren pensionist. Birgitte har været pensioneret i otte år, og fandt hurtigt ind i en hverdagsrytme. Hun er sammen med sin mand altid beskæftiget med ting i hus og have, bestyrelsesarbejde og kulturelle arrangementer. Afsnittet handler om pensionisters hverdagsrytmer, og hvordan man lærer at mestre tiden, når man har meget af den.

I ottende afsnit er jeg en tur på Tåsinge. Leif har på sin vis været pensioneret i fem år, men det betyder ikke at han er stoppet med at arbejde. Arbejdet har blot ændret karakter. Leif har engageret sig i et væld af ting, og har både fundet mere plads til de ting han nød i forvejen og kastet sig ud i nye projekter. Han vil ikke lade sig undertrykke af den mulighed for stilstand, som pensionen også er.

I syvende afsnit er det lidt anderledes. Jan har fået Covid-19, så vi må rykke interviewet online. Det skulle have været en snak om forfald og skrøbelighed, men meget sigende for nutidens pensionister, er det ikke forfaldet der fylder for Jan. Det bliver en snak om at løbe, forholdet til kroppen og risikoen ved pensionen.

I sjette afsnit er jeg på besøg hos Grethe. Hun gik egentlig på pension for seks år siden, men har siden da arbejdet derudaf. Hun frygtede at blive pensionist og synes at der er alle mulige billeder af, hvad en pensionist er, som slet ikke passer. Først og fremmest kan hun ikke lide den kategori, man bliver mast ind i ved pensionen. Men hun har fundet ud af, at hun slet ikke behøver at blive sit eget skræmmebillede.

I anledning af udgivelsen af min bog, ‘Livets tredje akt’, er dagens afsnit et uddrag fra den. Afsnittet handler om Nina, der som selvstændig befinder sig et sted imellem arbejds- og pensionsliv. Det er en flydende tilstand fyldt med både udfordringer og glæder. Der er ikke længere nogen nødvendighed, men det er der også en stor frihed i. Nina er så småt ved at skabe sig en ny mening på sin opdagelsesrejse ud i friheden.

I fjerde afsnit skal du møde Peter. Han er gået på pension under corona og har ikke de store planer. Verden ligger åben, og han lader det tage den tid det tager, før han finder ud af, hvad der nu skal ske. Afsnittet handler om at balancere frihed og forpligtelse, og om at finde det nye, der kan fylde både hovedet og tiden.

I tredje afsnit skal du møde Lars, som tænkte over, hvordan man går på pension. Og blev enig med sig selv om, at det gør man ved at gå. For ham var det vigtigt at skabe en tydelig overgang, før han kunne finde ind i en ny normal. Afsnittet handler også om at fortsætte med sit virke på nye måder efter pensionen.

I anden episode skal du møde Susanne. For hende var det vigtigt selv at tage beslutningen om hvornår og hvordan hun skulle gå på pension. Episoden handler også om at finde nyt job i en høj alder, at arbejde hjemmefra og om at finde roen i pensionen.

I første afsnit af Pensionens 10 bud skal du møde Tom. Han havde forberedt sig på pensionen, men der er også en del, der har været svært at forberede. Episoden handler om bremselængde på arbejdet, at blive pensioneret i en corona-tid, og om at finde måder at holde sig skarp på efter pensionen.

Logo Velliv